A rúdsport fitness az egyik legújabb edzés fajtánk.

Két személyi edzőnk is foglalkozik vele, más fajta edzések mellett. Próbáljátok ki, nagyon izgalmas órákon fogod elérni céljaidat.

Rúdsport edzés

Rúdsport, rúdtánc a SHE Fitnessben?

Mi a különbség a rúdsport edzés és a rúdtánc között? Egyáltalán hogy merül fel a rúdsport, amikor a sportokról, és méghozzá a nőies sportokról beszélünk.

Sokan találkozhattatok már az online médiában, akár újságcikkekben, vagy tv közvetítésekben a rúdtánc illetve a rúdsport irányzatival. A mozgásforma a 21. század elején kezdett, mint sport megjelenni, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni, természetesen először inkább csak a tengerentúlon. Kis hazánkban az első rúdtánc iskola 2003-ban nyitotta meg kapuit. Ha visszatekintünk az eredetére, egészen az 1920-as évekig nyúlnak vissza a gyökerek.

Feltehetően az akkori korban igen népszerű utazó cirkuszok show táncosai a cirkuszi sátor tartórúdját is elkezdték használni az előadásaik során, valamint az ősi kínai kultúrában is találunk rúdtáncosokat, ám az ő mozgásformájuk szinte csak akrobatikus elemeket tartalmazott. A rúdtáncnak a legszélesebb körben közismert formája, a bárokban, szórakozóhelyeken látható produkciói az 1950-es években terjedt l a burleszk megjelenésével, és a mai rúdtánchoz, illetve rúdsporthoz semmilyen formában nem hasonlítható.

Rúdtánc, vagy rúdsport? Most mégis melyik?

Ebben a sportágban két meghatározó stílus alakult ki az évek során. A rúdtánc lágyabb, nőiesebb elemeket, érzéki mozdulatokat, és akrobatikus elemeket tartalmaz. Nincsenek benne erőelemek, és a hangsúly a nőiesség megélésén van. A koreográfiák során cél a légies, erőlködésmentes látszat megteremtése. A rúdtánc műfaj kedvelői gyakran láthatóak hihetetlen magassarkú cipőkben, amelyekben még állni is nehéz, nem hogy kecsesen mozogni, valamint az öltözetre vonatkozó szabályok sokkal megengedőbbek a versenyek terén.

Ezzel szemben a rúdsport, amely az olimpiai sportágak közé való bekerülésén dolgozik, nagyon szigorú szabályok szerint működik. Nagyon sokban hasonlít a szertorna, és a ritmikus gimnasztika felépítéséhez. A rúdsport edzés programokban meghatározott elemek vannak, erő-és lazasági elemek, valamint forgások, amelyeket egy pontérték táblázat a Code Of Points foglal össze. A rúdsport versenyzői hihetetlen erő és állóképességgel, fizikummal, és hajlékonysággal rendelkeznek. A ruházat, a smink, a színpadon használható kellékek mind szigorú szabályok szerint meghatározottak.

A rudak

A rudak hossza és átmérője változó. Általában 3,5-4 méter magas, 4,2-4,5 centi átmérőjű, és mind fix, mind forgó formája létezik. A versenyek során a versenyzőknek mindkét rúdtípust használniuk kell.

Rúdsport edzés fitness program
SHE Fitness – Rúdsport

Az eredmény

Milyen hatással lesz a rúdsport edzés az alakomra, és az általános fittségemre? Milyen területeket dolgoztat meg igazán?

Legyen szó rúdsportról, vagy rúdtáncról, vagy a kettő vegyítéséről, egy saját testsúllyal végrehajtott mozgásformáról van szó. Gyönyörűen formál MINDENT. A rúdon végrehajtható trükkök sokszínűsége miatt kedvünk szerint alakíthatjuk a hatását. Fejleszthetjük az erőnket, az erő-állóképességünket, az általános állóképességünket, és a koordinációnkat, kinesztéziánkat, azaz a testi érzékelésünket egyáltalán. A trükkök a nehézségükben előre haladva nagyon nagyfokú mobilitást, és hajlékonyságot igényelnek, így a nyújtás is az életünk részévé fog válni, ami segít a sérülések csökkentésében, az izomzat feszességének optimalizálásában. A végeredmény egy feszes, tónusos, és hihetetlenül erős, szálkás és nőies test lesz. Kiváló kiegészítője lehet az edzőtermi edzéseknek, és lehet belőle akár egy életre szóló szerelem, és egy kis segítség a nőiességünk megélésében, kifejezésében.

A rúdsportról részletesebben olvashatsz a következő cikkben.

Vissza a főoldalra a Rúdsport edzés oldalról >>

Translate »
Női fitness terem oldalunk tetejére