Loading...

Kismama torna, terhestorna edzésünk egyre jobban kedvelt edzés program, nagyon jó rendszeres program a hétköznapi rohanásban, amely felfrissít, átmozgat és segít a fitt és kiegyensúlyozott babavárásban..

Több személyi edzőnk foglalkozik a kismama torna edzés programmal, az egyéb személyi edzés programok mellett. Próbáljátok ki, nagyon hatásosan tud segíteni a várandós kismamák hétköznapjaiban.

Kismama torna, terhestorna – privát edzőteremben Budapest 13. és 3. kerület, SHE Fitness

Kismama torna bemutatkozás

Jelmondat: ‘Sportolhat a kismama, de a pocak-baba diktálja a tempót.’

Ez a legfontosabb elv, ami a fokozatosság elvén túl meghatározza a terhességet a mindennapokban,- beleértve a kismama torna rendszerességét és intenzitását is.

Hisz ami jó érzéssel tölti el a leendő anyát, az jó érzéssel tölti el a babát. Nagyon fontos figyelnünk a testünk jelzéseit. A terhességgel járó anatómiai és élettani változásokat nagyon fontos, hogy szem előtt kell tartanunk. Akik a várandósság előtt sportoltak azoknak is lassítaniuk kell az első időszakban (kb. 30-40%-al), majd a második trimeszterbe lépve az intenzitás kissé emelhető, de a régi teljesítmény 60%-át ne lépje túl.

De ezek csak puszta számok és adatok. Az anyai szervezet nagyon jól ki van találva,- hisz az első trimeszterben olyan mértékű fáradtság ütheti fel a fejét, hogy gyakorlatilag muszáj lassítani. Sok nőnek,- köztük nekem is – a séta kivételével nem volt sem kedvem, sem erőm más mozgáshoz. Amikor viszont véget ér a hányingerrel/hányással/rosszulléttel övezett időszak, visszatér az erő és a kedv az edzéshez 🙂

Mi történik szervezetünkkel, a kismama torna hatására:

 • jobb lesz a sejtjeink tápanyagellátása,
 • gyorsul az anyagcserénk,
 • nem leszünk depressziósak,
 • kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak leszünk,
 • csökken az elhízás kockázata
 • kevésbé fog vizesedni a lábunk
 • az ízületeink egészségesebbek, olajozottabbak,
 • jobban szívódnak és épülnek be a tápanyagok a sejtekbe,
 • a szívünk a tüdőnk és a keringési rendszerünk egészségesebben működik.

Tehát az imént felsoroltak egy egészségesebb anyai és lepényi keringést eredményeznek, melyek nagyobb valószínűséggel tartják meg az egészséges magzatot.

Aki a várandóssága előtt nem sportolt, és most szeretné elkezdeni, annak a legfontosabb, hogy keressen fel egy szakembert, személyi edzőt, aki célzott, helyes és szakszerűen felépített tornagyakorlatokat mutat, valamint tartsa be a fokozatosság elvét.

Aki a várandósság előtt sportolt, annak is változtatnia kell , vagy jobban kell figyelnie jópár dologra:

 • figyelni kell, hogy ne boruljon fel a hőháztartás – az öltözködésre is fokozottabban kell figyelni
 • kerülni kell az izzadást, és nagy melegben végzett mozgásformákat (hot joga)
 • figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre

Mit szabad csinálni

Úszás, kismama torna, pilates, séta, tánc.

A has- és medencetáji izmok mérsékelt edzésével, erősítésével elősegíthetjük a könnyebb, gyorsabb vajúdást és s szülést, valamint meggyorsíthatjuk a szülés utáni regenerációt. Minden olyan mozdulatsor javasolt, mely nem emeli a pulzust és jó érzéssel tölt el – amely végzése közben kényelmesen tud akár beszélgetni is a kismama:). Különféle szalagokkal, funkcionális eszközökkel végzett célzott erősítő gyakorlatok az egyre elnehezedő testrészekre – alsóháti szakasz, vállak, medencetájék.

Stúdiónkban kiemelten figyelünk a kismamáinkra, a várandósság előrehaladtával kismama gyakorlatokra cseréljük a gyakorlatok többségét. Szakembereink LoveYourBelly hasfal-regeneráló gyakorlatokat is csempésznek az edzésekbe, melyekkel célunk az, hogy a szülést követően gyorsabban regenerálódjon a szétnyílt hasizom.

Mit kerüljünk?

A biciklizés, a korcsolyázás és a síelés kerülendő, hisz várandósság ideje alatt romlik a nők egyensúlyérzéke.

Továbbá ajánlatos kerülni a küzdő- és a kontakt sportokat, a súlyemelést, és a nehézatlétika minden formáját.

Figyelni kell nagyon arra, hogy a második trimeszterben nem szabad 90 fok alá guggolni, valamint a 28.héttől tilos minden háton végzett gyakorlat.

Megerőltető hasizom gyakorlatokat sem szabad végeznünk.

Szakember segítségét kérjük ki, ha nyújtani szeretnénk , hisz a várandósság egésze alatt megnövekedik a szervezetben a relaktin nevű hormon termelődése, mely az ízületek lazaságáért felelős. – könnyen túlnyújthatjuk magunkat, amely sérüléshez vezethet.

Ha magas vérnyomás, extrém elhízás vagy elől fekvő lepény valószínűsége áll fent, akkor tilos a sport.

Szülés után hogyan tovább?

Természetes szülés után 6 héttel, császármetszés után 8 héttel lehet kezdeni -a fokozatosság elve alapján- a tornát. Várunk Mindenki szeretettel 🙂

Összességében tehát, igen, lehet sportolni várandósság alatt, sőt ajánlott is, hisz számtalan pozitív hatása van, de nem szabad elfelejtenünk, hogy MÁS állapotban vagyunk, a csúcsteljesítmény, a fogyás és izomépítés megvár minket.

A cél a jó közérzet elősegítése!

Translate »