Kismama torna, terhestorna edzésünk egyre jobban kedvelt edzés program, nagyon jó rendszeres program a hétköznapi rohanásban, amely felfrissít, átmozgat és segít a fitt és kiegyensúlyozott babavárásban..

Több személyi edzőnk foglalkozik a kismama torna edzés programmal, az egyéb személyi edzés programok mellett. Próbáljátok ki, nagyon hatásosan tud segíteni a várandós kismamák hétköznapjaiban.

Kismama torna Budapest, terhestorna

Kismama torna, terhestorna – privát edzőteremben Budapest 11. 13. és 3. kerület, SHE Fitness

Jelmondat: ‘Sportolhat a kismama, de a pocak-baba diktálja a tempót.’

Ez a legfontosabb elv, ami a fokozatosság elvén túl meghatározza a terhességet a mindennapokban,- beleértve a kismama torna, terhestorna rendszerességét és intenzitását is.

Hisz ami jó érzéssel tölti el a leendő anyát, az jó érzéssel tölti el a babát. Nagyon fontos figyelnünk a testünk jelzéseit. A terhességgel járó anatómiai és élettani változásokat nagyon fontos, hogy szem előtt kell tartanunk. Akik a várandósság előtt sportoltak azoknak is lassítaniuk kell az első időszakban (kb. 30-40%-al), majd a második trimeszterbe lépve az intenzitás kissé emelhető, de a régi teljesítmény 60%-át ne lépje túl.

De ezek csak puszta számok és adatok. Az anyai szervezet nagyon jól ki van találva,- hisz az első trimeszterben olyan mértékű fáradtság ütheti fel a fejét, hogy gyakorlatilag muszáj lassítani. Sok nőnek,- köztük nekem is – a séta kivételével nem volt sem kedvem, sem erőm más mozgáshoz. Amikor viszont véget ér a hányingerrel/hányással/rosszulléttel övezett időszak, visszatér az erő és a kedv az edzéshez 🙂

Egyéni személyi edzés Budapest 11. 13. és 3. kerület
Kismama edzés

Mi történik szervezetünkkel a terhes torna hatására?

 • jobb lesz a sejtjeink tápanyagellátása,
 • gyorsul az anyagcserénk,
 • nem leszünk depressziósak,
 • kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak leszünk,
 • csökken az elhízás kockázata
 • kevésbé fog vizesedni a lábunk
 • az ízületeink egészségesebbek, olajozottabbak,
 • jobban szívódnak és épülnek be a tápanyagok a sejtekbe,
 • a szívünk a tüdőnk és a keringési rendszerünk egészségesebben működik.

 

Tehát az imént felsoroltak egy egészségesebb anyai és lepényi keringést eredményeznek, melyek nagyobb valószínűséggel tartják meg az egészséges magzatot.

Aki a várandóssága előtt nem sportolt, és most szeretné elkezdeni, annak a legfontosabb, hogy keressen fel egy szakembert, személyi edzőt, aki célzott, helyes és szakszerűen felépített terhestorna gyakorlatokat mutat, valamint tartsa be a fokozatosság elvét.

Aki a várandósság előtt sportolt, annak is változtatnia kell , vagy jobban kell figyelnie jó pár dologra:

 • figyelni kell, hogy ne boruljon fel a hőháztartás – az öltözködésre is fokozottabban kell figyelni
 • kerülni kell az izzadást, és nagy melegben végzett mozgásformákat (hot joga)
 • figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre

Mit szabad csinálni

Kismama torna Budapest 11. 13. és 3. kerület és Székesfehérvár
Kismama torna SHE Fitness

Úszás, terhes torna, pilates, séta, tánc.

A has- és medencetáji izmok mérsékelt edzésével, erősítésével elősegíthetjük a könnyebb, gyorsabb vajúdást és s szülést, valamint meggyorsíthatjuk a szülés utáni regenerációt. Minden olyan mozdulatsor javasolt, mely nem emeli a pulzust és jó érzéssel tölt el – amely végzése közben kényelmesen tud akár beszélgetni is a kismama:). Különféle szalagokkal, funkcionális eszközökkel végzett célzott erősítő gyakorlatok az egyre elnehezedő testrészekre – alsóháti szakasz, vállak, medencetájék.

Stúdiónkban kiemelten figyelünk a kismamáinkra, a várandósság előrehaladtával kismama gyakorlatokra cseréljük a gyakorlatok többségét. Szakembereink LoveYourBelly hasfal-regeneráló gyakorlatokat is csempésznek az edzésekbe, melyekkel célunk az, hogy a szülést követően gyorsabban regenerálódjon a szétnyílt hasizom. Van egy kismama csoportunk a Facebookon, Anya Inspiráció néven, csatlakozzatok és ott sok mindent meg tudtok beszélni, tapasztalatokat tudtok cserélni.

Mit kerüljünk?

A biciklizés, a korcsolyázás és a síelés kerülendő, hisz várandósság ideje alatt romlik a nők egyensúlyérzéke.

Továbbá ajánlatos kerülni a küzdő- és a kontakt sportokat, a súlyemelést, és a nehézatlétika minden formáját.

Figyelni kell nagyon arra, hogy a második trimeszterben nem szabad 90 fok alá guggolni, valamint a 28.héttől tilos minden háton végzett gyakorlat.

Megerőltető hasizom gyakorlatokat sem szabad végeznünk.

Szakember segítségét kérjük ki, ha nyújtani szeretnénk , hisz a várandósság egésze alatt megnövekedik a szervezetben a relaktin nevű hormon termelődése, mely az ízületek lazaságáért felelős. – könnyen túlnyújthatjuk magunkat, amely sérüléshez vezethet.

Ha magas vérnyomás, extrém elhízás vagy elől fekvő lepény valószínűsége áll fent, akkor tilos a sport.

Szülés után hogyan tovább?

Természetes szülés után 6 héttel, császármetszés után 8 héttel lehet kezdeni -a fokozatosság elve alapján- a tornát. Várunk Mindenki szeretettel 🙂 . A baba mama torna Budapest 11., 13. és 3. kerületben egyaránt igénybe vehető edzésprogramunk mindhárom SHE Fitness edzőterem stúdióban. Szintén ajánljuk szülés után figyelmetekbe a szétnyílt hasizom torna edzésprogramunkat, amit a SHE Fitness vezető személyi edző, Szakál Kata tart a Love Your Belly módszertan alapján. Szétnyílt hasizom torna Budapest mindhárom SHE Fitness stúdiójában elérhető, előzeteses egyeztetés alapján. Legújabb SHE Fitness edzőterem június elején kerül megnyitásra Budapest 11. kerület Allee bevásárlóköpont mellett, a Lágymányosi utca 17b szám alatt.

Összességében tehát, igen, lehet sportolni várandósság alatt, sőt ajánlott is, hisz számtalan pozitív hatása van, de nem szabad elfelejtenünk, hogy MÁS állapotban vagyunk, a csúcsteljesítmény, a fogyás és izomépítés megvár minket.

A cél a jó közérzet elősegítése!

Vissza a főoldalra a Kismama és terhestorna torna oldalról.

Translate »