Loading...

A rehabilitációs személyi edzésünk egyre népszerűbb a fitness programjaink között.

Személyi edzőnk, Barbi foglalkozik a Rehabilitációs edzés programmal, az egyéb személyi edzés programok mellett. Próbáljátok ki, nagyon hatásosan tud segíteni a fájdalom célzott megszüntetésében és a regeneráció felgyorsításában. Érdemes elolvasni a hosszú leírásunkat is, mert mindenki magára ismerhet, hogy van-e szüksége ilyen rehabilitációs edzésre.

Rehabilitációs edzés

Edzések műtét után

Műtét utáni női edzés? Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért fordult meg a fejemben, az hogy két komoly térd sérülés és műtét után is folytatom a kézilabdát és sportolok, edzek, hogyan tudok mozogni így egyáltalán? Nem fáj-e, nem féltem-e, mit tudok így csinálni?

Személyi edző vagyok! Rengeteg kérdés merült fel, én azonban tudtam, hogy a műtét után megfelelő rehabilitáció után ugyan úgy fogok tudni edzeni idővel. Ez nem is lett másként, itt vagyok és heti ötször legalább sportolok, kellemesen, fájdalmak nélkül (az izomláz nem fájdalom J), egészségesen.

Hogyan érhető ez el?

Egyrészt kitartással, megfelelő gyógytornával, majd sportág specifikus edzéssel, szakemberekkel, segítséggel és idővel. Megszámlálhatatlan gyógytorna van a hátam mögött, ahonnan jó pár gyakorlatot építettem bele a hétköznapi edzéseimbe is. Noha nem csak sportolókra, sport szituációkra gondolunk, a hétköznapokat is megnehezítheti egy elhanyagolt rehabilitáció, ami után tényleg nem eshet jól a mozgás, hiszen fájdalmas érzést nyújt a sérült testrész mozgatása, immobilitása, izom csökkenése és mi egymás miatt.

SHE Fitness edzésterv és edzésmódszer

Nálunk, a SHE Fitness pesti és óbudai stúdióiban 3 illetve 2 privát edzőterem áll rendelkezésre. Itt folyamatosan mennek az edzések és teljesen személyre szabottan kerülnek kidolgozásra és végrehajtásra a női edzéstervek. A megfelelő gyógytorna után a fő cél, hogy ismét lehetőség nyíljon egészségesen, fájdalommentesen mozogni és a sportolás ismét kikapcsolódásról szóljon.

A specifikus, funkcionális edzések sokszor a TB által támogatott gyógytornába már nem fér bele. Túlterheltek a gyógytornászok, túlzsúfoltak a kórházi tornatermek és az állami finanszírozás nem végtelen, heti 2, maximum 3 alkalomnál nem több. Ez szomorú, viszont alkalmazkodni kell hozzá és megoldást kell találni, időt, akaratot és pénzt áldozni rá, ami bizony hosszú évek múlva visszaköszön a fit élet formájában.

Itt kezdődik nálunk a műtét utáni edzés. A gyógytorna után személyre szabott edzéstervvel készülünk fel egészen az alapoktól az egyensúly, koordináció és gyorsaság fejlesztésével az adott célnak megfelelően a műtött testrész hétköznapokba vagy sportba való visszaintegrálásával. A kívánt cél elérése után nem árt azt szinten is tartani és az aktív életmódot folytatni. Napi fél óra- óra tökéletesen elegendő a szervezetnek, s ezt nem csak a statisztikák támasztják alá, de saját bőrön tapasztalható.

Természetesen figyelembe kell venni a rehabilitáció lefolyását és mindig szem előtt tartani azt, hogy mikor és mi is történt, s a jól megerősített izmokat nem elhanyagolni a későbbiek folyamán sem. Legyen szó sportsérülésről, protézis műtétről, kerüljön szóba magas vérnyomás vagy trombózis, a mozgás a kulcsszava mindennek és kivétel nélkül mindenkinek ajánlott egyénre szabva! Bármilyen esetet is veszünk példaként, a mozgás és torna kötelező!

Nézzünk egy példát egy sérülésre és az edzéstervre.

Talán a hétköznapokban a leggyakoribb sérülés egy bokaficam, rándulás, ahol a szalagok megnyúlnak, esetleg szakadnak. Automatikusan elkezdjük óvni, védeni ezáltal a másik oldal kompenzál, túlterhelődik. A ‘nemmozgás’ nem megoldás. Ebben az akut esetben is megvan a helye és a megfelelő módszere, fajtája a mozgásnak, tornának. Ha elkényelmesedünk, nem használjuk a sérült bokát és egész nap pihentetjük, nagyon gyorsan , mindösszesen 2 hét alatt elkezdődik az izom csökkenése és látványos lesz a változás.

Persze a mozgást és terhelést nem úgy kell érteni, hogy akkor súlyokkal végzünk guggolásokat, de a mozgáspálya beszűkülését megelőzhetjük egy egyszerű gumiszalag használatával vagy kisebb gyakorlatokkal, például bokaintegetésekkel és az esetleges műtét utáni rehabilitáció sikerességét segíthetjük. Ha műtétre kerül sor, az azért történik, hogy utána 100%-os életet tudjunk élni, tehát a testmozgásról sem kell lemondani. Az izmok visszaépítése több időt vesz igénybe, mint azok leépülése, de nem lehetetlen.

Semmi sem lehetetlen. Legyen egy cél, amiért mindennap teszel egy kicsit és még egy kicsivel többet.

Translate »