A kismama torna jótékony hatásai várandóság alatt

Kismama torna Budapest 13. és 3. kerület
Kismama torna SHE Fitness

A kismama torna jótékony hatásai várandóság alatt

Hatékony kismama torna?

Vajon milyen hatásai vannak a hatékony kismama torna személyi edzéseknek a várandóság különböző szakaszaiban?

Minden nő, aki anyai örömök elé néz, elgondolkodik rajta, hogy vajon az ő életmódja a legmegfelelőbb születendő gyermekének? Nem ritka, hogy sokan a várandósság alatt szeretnének életmódot váltani és jelentkeznek nálunk a kismama torna személyi edzés programra. A legjobb, amit egy kismama tehet, hogy várandóssága alatt is aktív marad mert ezzel támogatja a saját és babája egészségét is. A várandósság alatt végzett fizikai aktivitás számtalan pozitív hatással bír, mint például: gyorsítja a szülés utáni regenerációt, csökkenti a derékfájás előfordulását, növeli a természetes úton való szülést,támogatja a magzat fejlődését és javítja a gyermek kognitív funkcióit.

A várandósság alatti sporttevékenység kiválasztásánál vagy folytatásával az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni. Kerülni kell:

  • a hason fekvésben végzett gyakorlatokat,
  • a hasprést,
  • dead bug gyakorlatokat,
  • a túl nagy súlyok emelését,

továbbá fontos a pulzus kontrollálása, amit ne engedjünk 140/perc fölé. Ebben az időszakban az instabil eszközöket és az ugrálós gyakorlatokat is érdemes félretenni.

Hatékony kismama torna – Trimeszterekre szabva

A kismamák trimeszterenként eltérő mozgásprogrammal támogathatják leginkább a baba fejlődési stádiumait.

Az első trimeszterben erőteljes hormonális változások zajlanak le az anya szervezetében, pszichésen és érzelmileg is egy teljesen új élethelyzet. Ebben az időszakban a szokásos terhelés csökkentése javasolt, de ez nem jelenti a teljes inaktivitást. Biztonságosan végezhető például a rendszeres séta, légzőgyakorlatok vagy akár relaxáció, ami segít a befelé figyelésre. A mozgás célja az örömszerzés legyen.

A második trimeszterben az energiaszint növekszik, emiatt a kismamák is tettre készebbek. A csoportos vagy egyéni célzott kismama torna a második trimesztertől kezdhető. A kismama torna célja felkészíteni a várandós nőket a szülésre és a szülés utáni gyermekágyi időszakra. Többek között a testtartás javítás, a csípő körüli izomzat lazítása, légzőtorna, gátizomtorna és célzott izomerősítés segíti a testi-lelki állapotukat.

A harmadik trimeszterben a feladatok fokozatos könnyítésével alkalmazkodunk a növekvő magzat súlyához és az anya fizikai állapotához. A terhesség végéig érdemes végezni a lazításokat, légzőgyakorlatokat és a gátizom tornát, hogy minél jobb fizikai állapotban kerüljön a kismama a szülőszobára.

Azon leendő anyukák, akik rendszeresen végeztek intenzív testedzést, például futottak, úsztak vagy súlyzós edzést végeztek nem kell felhagyniuk szeretett sportágukkal a várandósság során sem. Hallgassanak a saját testük jelzéseire, mérsékeljék az intenzitást és különösen figyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra. Akik kezdők a testmozgás világában, bátran próbálják ki a különféle kismama torna, kismama jóga és pilates vagy bármilyen szakember felügyelete alatt végzett várandósoknak szánt mozgásformát.

If you are in Vienna you can also join our efficient maternity gymnastics at Gold Fitness Studios >>.

Wenn Sie in Wien sind, können Sie auch an unserem effizienten Schwangerschaftsgymnastik in den Gold Fitnessstudios >> teilnehmen.

 

Vissza a SHE Fitness személyi edző stúdió Blog oldalra >

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »
Női fitness terem oldalunk tetejére