A leghatékonyabb gyógyszer az egészségtelen életmód ellen, avagy a szülői példamutatásról

Negyedik. A szó, amely nemrégiben sokunkra sokkolóan hatott, amikor is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján kiderült, hogy Magyarország a negyedik legelhízottabb országként végzett a friss felmérésben. A felmérésből az is kiderül, hogy a felnőtt magyar lakosság 28-31 %-a elhízott, illetve, hogy a gyermekek is komolyan érintettek.

Az adatok erős aggodalomra adnak okot. A problémát a gyökerénél kell megszüntetni. A szülők felelőssége óriási, hiszen nem mindegy milyen szokásokat hoznak a gyermekek otthonról. Egy berögzült, rossz életmód megváltoztatása felnőttkorban óriási nyomást jelent az egyénre. Ma már nem titok, hogyan élhetünk egészségesen, gyermekünknek pedig joga van ahhoz, hogy az egészség jegyében növekedjen, élje meg felhőtlen gyermekkora gondtalan mindennapjait. A kérdés már csak az, hogy konkrétan mit is tehetünk mi szülők?

Készítsük el együtt az ételeket, vásároljunk együtt élelmiszereket. A leghatékonyabb módja az egészséges táplálkozás kialakításának gyermekkorban, ha gyakorlatban is megvalósul mindaz, amit egyébként sok gyermek elméletben már tud. Készítsétek közösen reggelente egészséges tízórait. Emiatt talán korábban kell majd ébrednetek, de így biztosan nem a sarki pékségben készült kakaós csigán és társain nő majd fel gyermeked.

A hétvégék aktív kikapcsolódásról is szóljanak. Annak is meg van a szépsége, ha hétvégén a család együtt nézi a kedvenc filmjeit egy kényelmes kanapén. A felgyorsult hétköznapok után igazán belefér a pihenés passzív formája is. Viszont egy közös bicikli túra vagy kirándulás a friss levegőn egyedülálló rekreálódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Te magad is sportolj! Beírattad a gyermeked a suli utáni sportfoglalkozásra? Szuper! Mégsem szeretne azokon részt venni az utasításaid ellenére sem? Fontos lenne, hogy a gyerekek még véletlenül se kényszerként éljék meg a mozgást. Te magad sportolsz egyébként? Ha a gyermek azt látja, hogy neki sportolnia kell, miközben a szülők egyébként egyáltalán nem mozognak, a történet jó eséllyel megbukott. Nem egy olyan vendéggel foglalkozom, akik kisgyermekükkel együtt érkeznek privát edzőtermünkbe. A gyermeknek látnia kell, hogy anya-apa is rendszeresen sportol a siker érdekében. Emellett pedig jó, ha a gyermek maga választ sportot.

A lehetőségek tárháza végtelen, felelősségünk szülőként pedig óriási. Rajtunk múlik, hogy a jövő társadalma egészséges lesz-e. Te mit teszel még gyermeked egészségéért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »
Női fitness terem oldalunk tetejére